Niewielkie, 36-tysięczne, portowe miasto
Monastyr, położone jest w środkowej części wschodniego wybrzeża
Tunezji. Do przyjazdu tutaj zachęcają przede wszystkim: znakomita
pogoda w okresie letnim, liczne
zabytki, piaszczyste
plaże i czyste morze.
Monastyr leży 15 km na południe od
Sousse, trzeciego pod względem liczby mieszkańców miasta
Tunezji, kilka kilometrów od
lotniska Monastir-
Skanes, które obsługuje wiele lotów czarterowych. Okolice
Monastyru to mniej pustynna część Tunezji, bliżej stąd do tzw. Zielonej Tunezji niż na Saharę. Dogodne pod względem krajoznawczym i klimatycznym położenie Monastyru jest jednym z jego największych atutów.
Historia
Historia Monastyru sięga czasów fenickich i rzymskich. Wówczas Monastyr był punktem wypadowym dla rzymskich cesarzy podczas ich afrykańskich wypraw. Miasto swój złoty wiek przeżywało w średniowieczu, za panowania dynastii Aghlabidów, a jego nazwa wywodzi się od chrześcijańskiego klasztoru.
Monastyr znany jest też jako miejsce urodzin pierwszego prezydenta niepodległej Tunezji - Habiba Bourguiby.
Atrakcje turystyczne
Po odzyskaniu niepodległości rozpoczęła się intensywna przebudowa i modernizacja miasta, skutkująca m.in. wyburzeniem sporej część murów medyny, czyli starego miasta. Mimo to do dziś zachował się m.in. wspaniały ribat znany jako Ribat Harthema - okazały kompleks zabudowań klasztornych złożony z sal, wież, schodów i korytarzy; zbudowany w 796 r., by bronić wybrzeża i wnętrza kraju przed wrogami. Z boku dziedzińca znajduje się sala modlitw, obecnie wykorzystywana jako muzeum prezentujące sztukę całego świata islamu. Do ribatu bezpośrednio przylega meczet, znany jako Wielki Meczet, z minaretem o podstawie kwadratu. Nad miastem górują minarety mauzoleum Bourguiby, którego pochowano tu w 2000 r. Budynek został usytuowany pośrodku muzułmańskiego cmentarza.
Wycieczki fakultatywne
W najbliższym sąsiedztwie
Monastyru znajduje się kilka niezwykle ciekawych miejsc: miasta pełne zabytkowych budowli z wielu epok, od starożytności po ostatnie wieki. Są to
Kairouan,
Al-Dżamm (
El Jem) i
Sousse. Podczas gdy w
Kairouanie i Sousse oglądać możemy głównie
zabytki średniowieczne (stare centra miast, meczety, klasztory itp.), to w Al-Dżamm zobaczymy jedno z najlepiej zachowanych miast rzymskich z olbrzymim amfiteatrem. Ponadto należy dodać, iż Kairouan jest ważnym celem pielgrzymek wyznawców islamu, a Sousse to doskonałe miejsce, by nie tylko poczuć
klimat portowego miasta o wielowiekowych tradycjach, ale i wypłynąć w rejs po morzu.
Z Monastyru głównie do tych miejscowości odbywają się wycieczki fakultatywne, ale nie można zapomnieć też o niedalekiej północy Tunezji - z Tunisem, Kartaginą, półwyspem Cap Bon, miejscowościami słynącymi z wyrobu ceramiki i parkami narodowymi chroniącymi jeziora (jak np. Park Narodowy Aszkal) lub krajobrazy górskie (jak np. Park Narodowy Jebel Boukornine, bądź Djebel Bou Kornine - okolice Tunisu).
Plaże i sporty
Linia brzegowa w okolicach Monastyru jest urozmaicona, plaże są piaszczyste, ale nie mają jednakowej szerokości. Za to morze przy brzegu jest płytkie, woda czysta i pięknego, turkusowego koloru. Całość uzupełnia śródziemnomorska roślinność, co razem daje wyjątkowo miły dla oka efekt. W Monastyrze znajduje się również przystań jachtowa oraz dwa pola golfowe.
Noclegi
Monastyr i jego okolice to hotelowe zagłębie. W samym centrum Monastyru jest 7 hoteli wysokiej klasy (3,5-4,5 gwiazdki). Są to duże, przestronne obiekty, posiadające własne baseny, zazwyczaj otoczone gajami palmowymi, i wiele innych udogodnień sprawiających, że właściwie można by nie opuszczać terenu hotelu. Ich lokalizacja sprawia, że wszystko, co w Monastyrze najciekawsze i najważniejsze jest „w zasięgu krótkiego spaceru”.
Kuchnia
Tunezyjska kuchnia wyróżnia się przede wszystkim pikantnością. Zdecydowanie preferowane jest tutaj mięso pod każdą postacią. Najbardziej charakterystyczne potrawy mięsne to: mirqaz - kiełbaski z jagnięciny, brochette - kebab z mięsem lub rybą, kousha - jagnięcina przyprawiana rozmarynem, miętą i kurkumą, kammounia - duszone mięso z dużą ilością kminku, oraz tajine - omlet z fasolą lub ziemniakami, bułką tartą, siekanym mięsem, serem oraz jajkami. Potraw bezmięsnych spożywa się mniej, a jedną z nim jest harissa (bardzo pikantna pasta z suszonej ostrej papryki) - i kuskus: narodowa potrawa tunezyjska, połączenie makaronu i kaszy, podawane z dodatkiem baraniny, warzyw, ryb bądź drobiu.
Typowe tunezyjskie dania deserowe i słodycze to loukoum - deser sporządzany na bazie skrobi i cukru, po dodaniu innych składników, np. suszonych owoców, powstaje kleista masa, którą spożywa się pokrojoną w kostkę - i makhround - ciastka z grysiku w miodzie, nadziewane daktylami. Te i inne przysmaki popijać można rodzajem alkoholu o nazwie boukha, który powstaje ze sfermentowanych fig i jest składnikiem wielu drinków, m.in. z białym rumem i kakao.
Klimat, pogoda, średnie temperatury
Najlepszym okresem na urlop w Monastyrze są miesiące od maja do października. Wówczas średnie maksymalne temperatury wynoszą od 24°C w maju do 32 w lipcu i sierpniu. W tym okresie najlepsze jest też nasłonecznienie i najwyższa temperatura wody w morzu - w lipcu i sierpniu to odpowiednio 24 i 25°C.