Chorwacka kuchnia, jak i
chorwackie wina ukształtowane są przez położenie tego kraju.
Morze Adriatyckie dostarcza ryb i owoców morza, natomiast
śródziemnomorskie słońce ogrzewa tutejsze sady owocowe i winnice.
WinoDobre chorwackie wina posiadają certyfikat świadczący o położeniu danej
winnicy według norm przyporządkowanych do danego regionu. Jest to "appelation controlé - kontrolirano podrijetlo".
Wina takie pochodzą od małych producentów, którzy uprawiają tylko autonomiczne szczepy, które są bardzo charakterystyczne, a ich produkcja jest limitowana. Najbardziej charakterystycznymi regionami jeżeli chodzi o produkcję win są: region Środkowej i Południowej
Dalmacji oraz
Istrii.
Doskonałe szczepy winorośli pochodzą z chorwackiej wyspy
Vis - zwanej przez starożytnych Greków Isse. Są to szczepy winogron: vugava (uprawiany już w III wieku p.n.e.) oraz plavac mały. Z tego drugiego pochodzą najlepsze wysokogatunkowe wina czerwone produkowane również na wyspach:
Brač i
Hvar oraz na półwyspie
Pelješač, a także w regionach
Dingač i
Postup. Z regionu
Istrii i
Dubrownika pochodzi wysoko ceniony szczep malvazja. Dodatkowo z Istrii pochodzi szczep teran czerwony oraz biały muskat. Znane i poważane są także szczepy czerwona borgonia i hrvatica.
Wino plavac - rocznik 2005 jest wysokogatunkowym czerwonym winem wytrawnym o wyrazistym rubinowym kolorze i ciekawym cierpkim
smaku. Sugerowana temperatura spożycia to 16 - 18°C. Wino to polecane jest do dań z grilla, pikantnych serów, oliwek nadziewanych kozim serem oraz do potrawy zwanej prštu - suszonej wieprzowej szynki.
Kolejnym wysokogatunkowym czerwonym
winem wytrawnym jest Mora Barrique - rocznik 2004 - Merlot. Leżakowało ono w beczkach z francuskiego i słoweńskiego dębu. Posiada ono charakterystyczny intensywny zapach oraz cierpki
smak. Pozostawia po wypiciu charakterystyczny
posmak owoców leśnych. Sugerowana temperatura spożycia wynosi 16 - 18°C, a zawartość
alkoholu w winie - 12,5%. Wino podawane jest do mięsa z grilla i do tłustego drobiu, np. pieczonej kaczki.
Sugerowana temperatura spożycia
win białych jest niższa niż czerwonych i wynosi 8 - 10°C. Znanym, wysokogatunkowym winem tego rodzaju jest Vugava Viška - rocznik 2004. Posiada ono ciekawą żółta barwę oraz intensywny akacjowo - miodowy zapach. Podaje się je z ryba oraz ze skorupiakami (małże, ostrygi).
Kolejnym ciekawym białym winem jest Malvazija Istarska - rocznik 2005 - Alba, produkowane ze szczepu malvazja. Posiada ono delikatny, orzeźwiający, owocowy smak. Jest to lżejsze wino, lekko musujące. Pochodzi ono z Istrii. Podawane jest do ryb oraz skorupiaków, a także do drobiu. Zawiera ono 13% alkoholu.
Piwo
Chorwackie piwo jest zazwyczaj jasne, jednakże zdarzają się również gatunki ciemne. Na licencji wytwarzane są w Chorwacji znane piwa, tj. Stella Artois, Tuborg oraz Kaltenberg. Jednakże do najbardziej znanych piw chorwackich należą: Ožujsko oraz Karlovacko, a także PAN Lager (Carlsberg Croatia).
Piwo Ožujsko zawiera 5% alkoholu oraz 11% ekstraktu. Według nazwy jest to piwo marcowe typu lager. Jego tradycja sięga 1892 roku. Wtedy też piwo to zaczęło być produkowane przez Browar Zagrzeb (Zagrebačka pivovara). Browar ten w roku 1992 został przejęty przez Interbrew. Piwo to ma jasno - bursztynowy kolor o dobrej przejrzystości. Jest produkowane wyłącznie z naturalnych składników: jęczmienia, słodu, drożdży, chmielu i wody. Dostępny jest asortyment tego piwa w postaci: puszek 0,33L i 0,5L; butelek 0,25L , 0,33L i 0,5L; butli PET 1L i 2L no i KEG 30L i 50L. Piwo Ožujsko jest oficjalnym sponsorem Chorwacji w piłce nożnej. Jest najlepiej sprzedawanym piwem typu lager w Chorwacji.
Piwo Karlovacko jest produkowane w browarze Karlovačka Pivovara, w miejscowości Karlovac. Zawiera ono 5,4% alkoholu oraz 11,6% ekstraktu. Jest ono piwem dolnej fermentacji typu lager i charakteryzuje się umiarkowanie gorzkim smakiem oraz złoto - żółtym kolorem. Piwo Karlovackie zdobyło wiele międzynarodowych nagród, m.in. medal Brewing Industry International Awards - tzw. Oskara piwowara. Karlovackie dostępne jest w takich opakowaniach, jak: butelka 0,5 oraz 0,33 litra, KEG 30 i 50L, puszki: 0,25 l, 0,5 l i 0,33 l ,1l butelki PET, butelki PET 2l.
Pan Lager jest piwem typu pilsner, zawierającym 5,2% alkoholu. Dostępne jest od 1997 roku. Jest ono patronatem takich klubów piłkarskich, jak: NK Varteks i NK Slaven Belupo oraz patronatem festiwali muzycznych: Špancirfest i Podravski Motive.
Rakija
Rakija jest popularnym trunkiem w krajach bałkańskich. Jest to ciężki napój alkoholowy powstały poprzez destylację przefermentowanych owoców. Zbliżony jest on do brandy lub bimbru. Rakija zawiera 40% alkoholu, jednakże w domowej produkcji może być mocniejsza i posiada przeciętnie 50 - 60% alkoholu. Wytwarzana jest w specjalnym kociołku. Produkcja w domu jest legalna i traktowana jako kontynuowanie wielopokoleniowej tradycji. Aby otrzymać 10 litrów rakii potrzebnych jest aż 100 kg owoców (wytwarzana jest m.in. z: śliwek, winogron, moreli, brzoskwiń, gruszek). Owoce są poddawane specjalnym procesom fermentacji w kotłach z drzewa morwowego przykrytego płótnem. Codziennie należy mieszać miazgę owocową i w przypadku gdy zauważy się skorupę z twardej owocowej masy, można rozpocząć destylację. Zacier z owoców przekłada się do miedzianego, dwuczęściowego kociołka, połączonego rurą i wyposażonego w spiralną chłodnicę. W czasie podgrzewania pulpy uwalniane są cenne opary, które skraplają się dzięki schładzaniu miedzianej rurki zimna wodą. W przeciągu godziny można uzyskać nawet 1 litr rakii. Złocistą barwę i pełnię aromatu dodaje rakii przynajmniej półroczne leżakowanie, jednakże najlepiej, by spoczywała ona w dębowych beczkach przez kilka lat.
Bywa ona aromatyzowana różnymi ziołami. Najczęściej są to: anyż, bazylia, szałwia, mięta, melisa, majeranek, rozmaryn, tymianek, rozmaryn, lawenda, liść laurowy, jagody jałowca oraz ruta. Ziołowa rakija zwana jest travarica, a z dodatkiem np. miodu - medovica.
Wódka
Oprócz rakii w Chorwacji jest znana taka wódka, jak Vigor. Jest ona produkowana w kilku wersjach: wódka, wódka koktajlowa (o smaku brzoskwini, melona czy cytryny), koktajle (o smaku owoców leśnych), wódka nowej generacji (o smaku limonki, owoców egzotycznych, zielonego jabłka oraz jagód) oraz napoje Vigor Fusion, a także napoje energetyzujące: Neon Blue i Liquid Silver. Produkowane są przez firmę Badel.
Ceny
Przykładowe ceny win w Chorwacji to: Plavac Mali barrique - około 220 kn za 0,75 litra, Merlot - 160 kn za 0,75 litra. Piwo Ožujsko kosztuje 20 kn za 0,5 litra, Karlovacko natomiast około 127 kn za 2 litry (4 butelki) - co daje około 30 kn za butelkę 0,5 litra. Travarica - ziołowa rakija kosztuje około 92 kn za 1 litr, natomiast Slivovica - około 123 kn za 1 litr.
Granica
Bez opłaty celnej można wwieźć do Chorwacji 2 litry napojów o zawartości do 22% alkoholu oraz 1 litr mocniejszego alkoholu. Odnośnie wywozu z kraju, można wywieźć 1 litr napoju mającego powyżej 22% alkoholu, 2 litry napoju o mocy objętościowej alkoholu nieprzekraczającej 22%, 4 litry wina musującego oraz 16 litrów piwa.