Ivanić Grad - Wszystko pod znakiem dyniDynia to roślina pochodząca z Meksyku, a do Europy ją już dawno przynieśli Hiszpanie, którzy zapewne nie śnili nawet o tym, że stanie się symbolem Nocy Duchów albo Halloween i tego że miasteczko w
Chorwacji poświęci jej jeden dzień w roku. «Bučijada» tak nazywa się wydarzenie, które odbywa się w październiku już szósty rok z rzędu w Ivanić Gradzie, miasteczku w Moslavinie, nad rzeka Lonją.
Na cześć dyni organizowane są targi, na których swoje dynie, wyroby i przetwory z tej rośliny oraz pozostałe eko-etno wyroby prezentują wystawcy z Chorwacji, Austrii, Słowenii i Serbii.
Przy tej okazji jeździ też pociąg turystyczny «Bučko express». Dla odwiedzających od najmłodszych do najstarszych organizowane są różne atrakcje rozrywkowe - przejażdżka powozem, na kucykach, motocyklach old timer, są też eko-podwórze, zabawy, warsztaty z dyniami dla najmłodszych, przedstawienia teatralne i wystawy. W trakcie wydarzenia, tamtejsze restauracje obok tradycyjnej oferty gastronomicznej oferują również różne dania z dyni. Wystawy i podwórka domów ozdobione są dyniami. Odbywają się wybory największej, najmniejszej i najbardziej oryginalnej dyni, najlepiej urządzonego stoiska, najlepszego słonego i słodkiego placka z dyni, jak również pozostałych dań z dyni.
Miasteczko, w którym to wszystko się odbędzie 17 października po raz pierwszy zostało wspomniane w XIII wieku, a dokładniej w 1246 roku. Ivanić Grad otrzymał prawa miejskie 8 czerwca 1871 dzięki Franciszkowi Józefowi. Ten dzień dziś obchodzony jest jako dzień miasta.
Poza "Bučijadą" w Ivanić Gradzie jest jeszcze jedna atrakcja Naftalan, znane na całym świecie uzdrowisko z rzadkimi źródłami naturalnymi. Nazwa uzdrowiska pochodzi od rzadko spotykanego rodzaju leczniczej ropy naftowej. Ivanić Grad jest drugim takim znaleziskiem na świecie i jedynym w Europie. Słona woda termalna i lecznicza ropa naftowa oraz nowocześnie wyposażona medycyna fizykalna jest podstawą dla leczenia chorób skórnych i reumatycznych, co już od lat rozpoznają liczni pacjenci ze wszystkich zakątków świata.
W tutejszym regionie, w wiosce Šumečani, znajduje się gospodarstwo rodzinne Kezele, jedno z najlepiej znanych gospodarstw agroturystycznych w kontynentalnej Chorwacji.
Gospodarstwo na skraju lasu otoczone jest łąkami, polami, sadami owocowymi i winnicami. Gospodarze w restauracji oferują liczne domowe dania, rakije, likiery i wino z winnic ze zboczy gory Moslavackiej, które już dawni Rzymianie rozpoznali jako szczególne dla uprawy winorośli. W dwóch dawnych domach oferowane jest zakwaterowanie, jest też dom, w którym wystawione są wyroby rodziny Kezele, sklep z pamiątkami i etno zbiór wsi moslavackiej, który jest w starej stajni. W majątku znajduje się też duża stara stajnia, gdzie hodowane są konie, kozy, owce, świnie, kaczki, gęsi, indyki, kury i króliki.
Źródło: CNTB