Brytyjski Times zakwalifikował Chorwację wśród najbardziej poszukiwanych kierunków podróży w kolejnej dekadzieBrytyjski Times wpisał Chorwację na listę dziesięciu kierunków turystycznych dających możliwość ucieczki od codzienności w nowym dziesięcioleciu i to ucieczki z klasą.
Chorwacja znalazła się na liście w towarzystwie Londynu i Anglii, Paryża, Berlina, Sycylii, Grecji, Szwajcarii, Nowego Jorku, Kanady, Kuby, Turcji, Maroka, Syrii, Dominikany, Zanzibaru, Sri Lanki, Indii, Puerto Rico, Libanu, Peru, Abu Dabi, Kambodży i Fidżi. Opisując Chorwację autorka Susan d’Arcy mówi, że wyspy Adriatyku stały się niesamowicie trendy i bardzo poszukiwane, a półwysep Istria opisuje jako nową Toskanię.
W artykule szczególnie chwalona jest Istria, jej zbocza z cyprysami i "słodkie" miasteczka na szczytach wzgórz. Jako pioniera nowego stylu zakwaterowania autorka wymienia hotel-butik Valsabbion w
Puli, Villę Anette w
Rabacu i hotele Monte Mulini w
Rovinju. Pisze również, że do Puli lata Ryanair.
Hotel Valsabbion znajduje się w Pješčanej uvali koło Puli, 12 kilometrów od lotniska. Jest w nim dziesięć pokoi podzielonych na cztery kategorie (premier, family, superior i classic), medical spa, w którym oferowane są usługi medycyny estetycznej, jest również basen i fitness. Obok usług i zakwaterowania na najwyższym poziomie, w hotelu jest wyjątkowa i znana restauracja, która już od kilku lat otrzymuje wyróżnienia uznanych międzynarodowych przewodników kulinarnych, jako jedna z najlepszych restauracji w Chorwacji.
Vila Annette w Rabacu znajduje się na osłoniętej części zbocza nad zatoką, rozciąga się stąd przepiękna panorama na
Kvarner, wyspy
Cres, Lošinj i Unije. W willi znajdują się trzy apartamenty - classic, comfort i family, świetna restauracja, basen odkryty i ogród śródziemnomorski. Hotel Monte Mulini w Rovinju, w 99 pokojach i 14 apartamentach oferuje komfortowe i ekskluzywne zakwaterowanie. Ze wszystkich pokoi i apartamentów rozciąga się widok na morze i malowniczą zatokę otoczoną zielenią chronionego laso-parku Zlatni rt. W hotelu jest również trzypoziomowe centrum wellness, zaprojektowane jako połączenie atmosfery śródziemnomorskiej, sztuki i wzornictwa, dwie restauracje - Wine Vault i Mediterraneo. W pierwszej oferowana jest tradycyjna kuchnia francuska i bogata karta win, w której znajduje się ponad 550 różnych win chorwackich i zagranicznych, w drugiej restauracji można spróbować dań zainspirowanych kuchnią Grecji, Hiszpanii, Libanu i północnej Afryki.
Źródło: CNTB