Torre dell’Orso to lokalne kąpielisko we włoskiej krainie
Apulia (wł. Puglia), w prowincji
Lecce. Miasteczko położone jest nad nad Kanałem Otranto (wł. Canale d’Otranto), który łączy ze sobą wody Morza Adriatyckiego z Morzem Jońskim i stanowi naturalną morską granicę między
Włochami a
Albanią, wyróżnia się wodami o niezwykłej wprost przejrzystości. Torre dell’Orso może poszczycić się
plażą, która otrzymała od Fundacji na rzecz Edukacji Ekologicznej (Fundation for Environmental Education), międzynarodowej organizacji promującej ochronę środowiska w miejscowościach nadmorskich i kąpieliskowych, prawo do używania znaku Błękitnej Flagi. To wyróżnienie stanowi ważną wskazówkę dla turystów, mówiącą o wysokim poziomie czystości oraz stanie środowiska naturalnego w tej miejscowości. Miasteczko ze swoją bogatą
bazą noclegową jest doskonałą destynacją
wakacyjną, oferując z jednej strony możliwość biernego
wypoczynku na
plaży, z drugiej zaś, stanowiąc doskonałą
bazę wypadową do zwiedzenia okolicznych miejscowości. Liczne
hotele posiadają prywatne piaszczyste
plaże, gdzie można cieszyć się wspaniałą wakacyjną pogodą. W Torre dell’Orso znajdziemy też bogatą ofertę restauracji i jak na
Włochy przystało, pizzerii.
Zabytki prowincji Lecce
W obrębie prowincji Lecce koniecznie należy odwiedzić
Otranto, popularną nadmorską miejscowość, od której swą nazwę wziął Canale d’Otranto. Miasteczko ma w swojej bogatej historii akcent polski - w 1836 r. w czasie swojej podróży na grecką
wyspę Korfu odwiedził je Juliusz Słowacki. W Otranto tłumy przybywających tu turystów odwiedzają potężny zamek – fortecę wybudowaną przez cesarza Świętego Cesarstwa Rzymskiego Fryderyka II Hohenstaufa, przebudowaną następnie w XV w. przez Alfonsa II Aragońskiego. Na uwagę zasługuje również katedra z kryptą, marmurowymi kolumnami oraz unikatowym mozaikowym chodnikiem. Jedyne w swoim rodzaju są także bizantyjskie freski w kościele
San Pietro.
Natomiast stolica prowincji Lecce, miasto o tej samej nazwie, zachwyca bogactwem pełnej przepychu siedemnastowiecznej barokowej architektury. Jej przykładami są m. in.: Pałac Biskupi, kościół San Giovanni Battista i bazylika Santa Croce, z charakterystyczną dla barokowego stylu rozetą oraz bogatą ornamentyką, nie wyłączając nieodzownych pozłacanych cherubinów.
Bogactwo Apulii
Sama kraina Apulia położona jest w południowo- wschodniej części Półwyspu Apenińskiego. Nazywana jest czasem "obcasem włoskiego buta". Ze wszystkich włoskich krain to region najmniej górzysty. Większość krajobrazu Apulii stanowią niziny, nieliczne wzniesienia o niezbyt imponującej wysokości znajdują się na północy regionu. Apulia może się natomiast poszczycić niezwykle bogatą historią oraz zaszczytnym tytułem włoskiego regionu, w którym dokonano największej ilości odkryć architektonicznych. Nic dziwnego, jeśli wziąć pod uwagę fakt, że już od pierwszego tysiąclecia p. n. e. zamieszkały był przez plemiona ilirskie oraz italskie. W VIII w. p. n. e. wszedł w skład Wielkiej Grecji i aż do końca średniowiecza pozostawał w strefie wpływów cywilizacji greckiej. W apulijskim mieście Wenuzji (wł. Venosa) urodził się rzymski poeta liryczny Horacy. Następnie Apulia przechodziła z rąk Gotów, poprzez Longobardów, aż do Bizantyjczyków i Normanów. Ślady wpływów przenikających się wzajemnie przez wieki kultur widoczne są po dziś dzień, choćby w zabytkach architektonicznych Apulii.
Na uwagę z pewnością zasługuje przepiękne apuliańskie miasteczko Arbelobello, znajdujące się w prowincji Bari, cechujące się unikalnym kompleksem architektonicznym, który został w całości uznany za pomnik kultury i wpisany na listę UNESCO w 1996 r. Jest przykładem charakterystycznej dla całej Apulii formy budownictwa, tzw. trullo, specyficznych budowli ze stożkowatym dachem.
Kraina olejem i winem płynąca
Apulia to także region Włoch produkujący największe ilości wina. Rywalizuje także z Sycylią o pierwsze miejsce pod względem ilości produkowanych winogron. Prowincja Lecce także wypracowała charakterystyczny smak wina "Salice Salentino", produkowanego z charakterystycznej dla południowej części Włoch odmiany winogron zwanej Negroamaro w dwóch wersjach: czerwonej i różowej. Skosztowanie tego wina jest więc nieodzownym punktem programu pobytu w Torre dell’Orso.
Na krajobraz Apulii w dużej mierze składają się drzewa oliwne, które stały się jej charakterystycznym symbolem. Co roku obdarowują mieszkańców 200 milionami litrów oliwy z oliwek. Stanowi to, bagatela, połowę produkcji krajowej.
Specjalności apuliańskiej kuchni
Zapewne nie będziemy zdziwieni faktem, że w Apulii spróbujemy specjałów zawierających różne rodzaje makaronów - jesteśmy przecież we Włoszech! Mieszkańcy tego południowego regionu preferują makaron wyrabiany z twardej pszenicy, formowany w przeróżne formy i kształty, m. in.: maccheroni, spaghetti, lasagne, czy też przypominający muszelki orecchiette i cavatieddi. Zwykle makaron podawany jest z warzywami lub jednym z wielu wariantów sosu pomidorowego, doprawianego najczęściej świeżym czosnkiem i pieprzem. Palce lizać!
Apulia, jako region przede wszystkim rolniczy, zachwyci nas różnorodnością zapachów i smaków, niespotykanych nigdzie indziej na całym świecie. Zarówno wytrawni smakosze, stołujący się na co dzień w eleganckich wykwintnych restauracjach, każdy posiłek popijający najdroższym wytrawnym winem, jak i miłośnicy domowej kuchni i wiejskich przysmaków "prosto z ogródka", z pewnością będą zachwyceni tym, co kraina Apulii ma do zaoferowania.
Wszystko to czyni z miejscowości Torre dell’Orso żelazny punkt w planach wycieczkowych każdego podróżnika!