Sławny kucharz Bourdain zachwycony ChorwacjąSławny amerykański kucharz, smakosz, pisarz i gwazda telewizyjna Anthony Bourdain, autor zdobywcy nagrody Emmy podróżniczo-kulinarnego show „Anthony Bourdain: No Reservations” odwiedził
Chorwację - i dosłownie ścięło go z nóg. Odcinek „Croatian Coast” został nakręcony już w listopadzie ubiegłego roku, a pod koniec kwietnia została wyemitowana na Travel Channel.
Zaraz po przyjeździe 56 letni Anthony przyznał, że poza zdjęciami wojennymi z lat 90-tych nie miał żadnego innego wyobrażenia o
Chorwacji, ale po tym jak rozpoczęła się jego podróżniczo-kulinarna przygoda po chorwackim wybrzeżu i podziwiał piękno przyrody, wszystko co mógł powiedzieć to: Ja jestem p...... idiotą!
„Chorwacja to kolejna wielka rzecz. Jeżeli tu nie byłeś, jesteś p...... idiotą! Ja jestem idiotą! To jest światowa klasa jedzenia, światowa klasa serów i światowa klasa wina”, powiedział Bourdain zupełnie zachwycony
Chorwacją.
Swoją podróż zaczął w
Rovinju na
Istrii, a potem w Limskim Kanale spróbował ostryg i muli przygotowanych według tradycyjnego przepisu z oliwą z oliwek, czosnkiem, chlebem i białym winem. Podróż kontynuował do Motovunu i okolicznego lasu, gdzie z lokalnym tresowanym psem brał udział w poszukiwaniu rzadkich i drogocennych białych trufli, żeby potem w motowuńskiej karczmie Mondo spróbować różnych dań z istryjskich białych trufli.
Opłąca się zwiedzić Motovun, a cena obiadu jest taka jak hamburgera na Manhattanie, mówi Bourdain, który potem spróbował różnych dań rybnych, a najciekawsze dla niego były te z wnętrzności ryby. Ekipa telewizyjna kontynuowała dalej podróż przez okolice
Zadaru, gdzie Bourdain spróbował połowu tuńczyków, a potem w jadłospisie znalazł się świeży tuńczyk z hodowli. Potem był raj gastronomiczny na
Pagu, który porównuje z Księżycem, gdzie delektował się jagnięciną i ośmiornicą z pieca oraz serem z wyspy Pag. Sławnego smakosza szczególnie zachwyciło skradińskie rizotto. Swoją podróż zakończył na rybach z grilla na Kornatach.
Najbardziej wesoły pisarz wśród kucharzy i najlepszy kucharz wśród reporterów telewizyjnych w odcinku trwającym 42 minuty, który kręcił w Chorwacji przez osiem dni, w szczególności pochwalił świetne wina chorwackie, o których powiedział, że należą do najlepszych na świecie, a najbardziej zachwyciło go wino ze Skradina, które nazywa boskim.
Popularny program Bourdaina „No Reservations” ma 120 milionów fanów na całym świecie, a w ósmym sezonie ta liczba ciągle wzrasta z powodu bardzo prostego i ciekawego scenariusza, według którego Anthony przyjeżdża do kraju, próbuje specjałów autochtonicznych, poznaje lokalne zwyczaje i składniki i do wszystkiego tego dochodzi jego cyniczne poczucie humoru.
Źródło: CNTB