Malownicza, spokojna miejscowość
El Quseir leży we wschodniej części
Egiptu, na zachodnim wybrzeżu Morza Czerwonego. Ok. 140 km dzieli je od popularnego
egipskiego kurortu,
Hurghady, a ok. 100 km od lotniska międzynarodowego w
Marsa Alam. Populacja El-Quseir liczy dziś ok. 50 000 mieszkańców. Miasteczko zyskało rozgłos i sławę kurortu
wypoczynkowego, zapewniającego możliwości aktywnego bądź biernego spędzenia
wakacji.
Historia
W czasach panowania faraonów z El-Quseir, znanego wówczas pod nazwą Leucus Limen, wypływały statki do Punt, krainy we wschodniej
Afryce. Udowadniaja to sceny przedstawione na reliefach w świątyni Hatszepsut w
Dajr al-Bahri. Do X w. Leucus Limen stanowił największy i zarazem najważniejszy port nad
Morzem Czerwonym. Na jego ogromne znaczenie dla całego Starożytnego świata wpłynęło niewątpliwie strategiczne położenie. Toporne łodzie poławiaczy pereł spotykały się tu wówczas z arabskimi dhow, których ogromne rufy i wysokie dzioby naśladowały kaligraficzne zawijasy.
Kuchnia
Czosnek, cebula, sól, pieprz, olej lub masło – to jedne z charakterystycznych składników kuchni
egipskiej. Przysmaki
Egipcjan znacznie różnią się od naszych – tłustych, sycących i "ciężkich" potraw. Wpływają na to przede wszystkim warunki klimatyczne. Panujące tu wysokie temperatury sprawiają, iż w
egipskim menu przeważają dania lekkostrawne, jada się tutaj owoce morza, warzywa i owoce, dostępne cały rok. W
Egipcie, kraju muzułmańskim, nie wolno spożywać wieprzowiny, dlatego na stołach napotkamy cielęcinę, baraninę lub kurczaka. Warto skosztować jedynych w swoim rodzaju
egipskich przysmaków, m.in. tolomeji - ulubionej rośliny, z wyglądu przypominającej szpinak, czy mahszi - czegoś w rodzaju naszych
polskich gołąbków. Charakterystyczna dla kuchni egipskiej jest kofta - potrawa z mięsa mielonego. Równie często wykorzystuje się pieczony na rożnie kebab, który zazwyczaj robiony jest z mięsa jagnięcego. Mięso to podawane jest najczęściej na warstwie pietruszki zwanej badounis a niekiedy przyozdabiane smażonymi pomidorami i cebulą. Warto również odwiedzić którąś z tutejszych restauracji, szczególnie taką, która specjalizuje się w potrawach z owoców morza: krewetki, małże, kalmary, homary, kraby, smażone czy też grillowane, kosztują o wiele mniej niż w innych rejonach świata.
Sport i rozrywka
Choć całe Morze Czerwone znane jest z przepięknych raf koralowych, to trzeba nadmienić, że rafy koralowe w regionie El-Quseir zachowały swoje naturalne piękno. W odróżnieniu od innych egipskich kurortów, choćby Hurghady czy Sharm el Sheikh, będących mekkami miłośników nurkowania, w wodach otaczających El Quseir nurkować może tylko określona ilość osób. W porównaniu z przodującymi w tej dziedzinie miejscowościami baz nurkowych jest tu ciągle stosunkowo niewiele, ale za to spędzający tu urlop wybrańcy mają okazję podziwiać niezwykłej urody, w większości żywe, koralowce. Nurkowanie to nie jedyna forma rekreacji wodnej dostępna w El Quseir. Idealne warunki do uprawiania przede wszystkim sportów wodnych z pewnością docenią surferzy i windsurferzy. W głąb morza można wybrać się też na skuterach wodnych i motorówkach, żaglówką czy łodzią. Nie martwmy się o sprzęt- znajdziemy wiele wypożyczalni oferujących wynajęcie potrzebnego ekwipunku. Na lądzie można zagrać w siatkówkę plażową, a w kompleksach hotelowych np. w tenisa. Do dyspozycji gości są także sale gimnastyczne i baseny. Jeśli wolimy zrezygnować z opalania na rzecz aktywnego spędzania czasu, powinniśmy wybrać się w ekscytującą podróż w głąb El Quseir przez pustynię – quadem lub na wielbłądzie, z przewodnikiem lub bez, podczas której dotrzeć można aż do beduińskiej wioski, gdzie odczuwa się klimat starożytnego koczowniczego życia tych słynnych arabskich plemion.
Noclegi
Na odwiedzających El-Quseir czekają luksusowe hotele i prywatne apartamenty. Wiele z nich posiada własne zatoczki i plaże, z bezpośrednim dostępem do morza i raf koralowych. Oferują one gościom kuchnię europejską i miejscową, wypożyczalnie sprzętu turystycznego, jak np.: rowery górskie i wodne, narty wodne. Goście mogą liczyć także na możliwość korzystania z, coraz popularniejszych ostatnio, centrów Spa, a także basenów, kortów tenisowych czy udziału w organizowanych przez agencje turystyczne wycieczkach.
Zabytki
El-Quseir było w X w. największym portem handlowy nad Morzem Czerwonym i ulubion miejsce pielgrzymujących do Mekki. Dziś, do nielicznych, lecz oryginalnych zabytków w El Quseir należy turecki meczet z XII wieku, odrestaurowana forteca Sultan Selim z XVI wieku oraz szpital z XIX wieku.
Atrakcje turystyczne
Niezapomnianą pamiątką z El-Quseir, choć w małym stopniu oddającym charakter tego niezwykłego miasta, będzie z pewnością rękodzieło, zakupione na targu beduińskim odbywającym się tu w każdy piątek.
Pogoda
W miesiącach od kwietnia do października panują w El-Quseir najwyższe temperatury – od 25 do 35°C, dlatego jest to najkorzystniejszy okres na urlop w tych rejonach. Jednak również i w pozostałe miesiące tutejsza pogoda nie rozczaruje spragnionych ciepła turystów. To ciekawe miasteczko z mnóstwem atrakcji warte jest odwiedzenia przez cały rok.
Plaże
W El Quseir miłośnicy błogiego leniuchowania na słońcu znajdą wszystko, czego im trzeba: szmaragdową wodę, piaszczyste plaże, ciepłe laguny, a także zatoczki z bajeczną faunę i florą. Równie niezwykła jest roślinność porastająca brzegi plaż El Quseir: wiecznie zielone lasy namorzynowe, tworzące doprawdy niezwykłe formacje roślinne. Podczas przypływów widoczne są tylko korony drzew, dopiero podczas odpływów morze odsłania ich korzenie. Będąc cudem natury, spełniają też bardzo ważną funkcję – stanowią naturalną zaporę dla zanieczyszczeń i chronią przed nimi rafy koralowe.
Wycieczki fakultatywne
Z El Quseir organizowane są jednodniowe wycieczki do sąsiadujących z miastem: Hurghady - 140 km na północ, małej rybackiej wioski Safagi - 80 km na północ, czy do kameralnej Marsa Alam - 100 km na południe. Można również jechać na wycieczkę do Luksoru, ze względu na niezliczoną ilość zabytków: starożytnych światyń, posągów i krypt, zwanego największym muzeum świata na wolnym powietrzu.