Chorwacja oprócz swojego krajobrazowego piękna słynie również z wielu innych produktów takich jak regionalne potrawy oraz wyśmienite wina. Będąc na wybrzeżu przeważają świeże ryby, natomiast w głębi kraju najpopularniejszymi potrawami są mlinci (rodzaj klusek), pieczona jagnięcina, prosiak z rożna oraz gotowane lub pieczone strukli (rodzaj ciasta z serem i z szynką). Poza tym każdy region ma swoje typowe produkty. Do specjałów Dalmacji należą: prsut (wędzona szynka), brodetto (gulasz rybny z polentą), posticada (gulasz wołowy z kluskami). Typowe dla regionu Istria są prsut, manestres (zupa z warzyw i suszonego mięsa), ombolo (bitki wieprzowe) oraz trufle. W okolicach Zatoki Kvarnerskiej są wyśmienite produkty takie jak ser owczy z wyspy Pag. Natomiast w regionach położonych w głębi lądu charakterystyczne są takie produkty jak kulen (podobny do salami o smaku paprykowym).
Latem w ośrodkach turystycznych na stoiskach można zakupić przepiękne produkty ze srebra i z adriatyckiego korala. Produkty te wyrabiane są w okolicznych wsiach. Poza tym są też charakterystyczne takie produkty jak ręcznie tkane jedwabne krawaty, czy koronki z wyspy Pag, które są wyrabiane przez miejscowe kobiety. Również w Rijece można zaopatrzyć się w przepiękną, typową biżuterię zwaną moraic.
W Chorwacji produkuje się szereg win o zróżnicowanej jakości, począwszy od zwykłych białych win, aż do wyśmienitych win czerwonych, które śmiało mogą konkurować z winami z Francji czy Włoch. W Istrii i na wzgórzach jest pełno małych producentów, którzy sprzedają wina bezpośrednio klientom.
Na Istrii ponad 70% produkcji stanowi białe wino. Do najbardziej popularnych należą Muscatel, Malvazija. Z kolei wyspa Korcula znana jest z win Kastelet, Posip, a szczególnie Grg. Wyspa Vis uznawana jest za pierwsze miejsce produkcji chorwackich win. Obecnie na wyspie mnóstwo małych, produkujących na małą skalę winnic, specjalizuje się w produkcji win Viski Plavac i Vugava. Najlepszym winem na wyspie jest Vrbnicka Zlahtina. Godne uwagi jest też wino deserowe Prosek - stanowi doskonałe uzupełnienie do słodkich deserów.
Biorąc pod uwagę produkcję czerwonego wina to najbardziej cenione i uznawane jest wino Dingac z Półwyspu Peljesac z Dalmacji Południowej. Nazywane ono jest „Królem chorwackich win”. Z wyspy tej pochodzi też inne wino czerwone Plavac, uznawane raczej za wino stołowe. Jeszcze innym winem pochodzącym z Dalmacji jest Postup, który często porównywany jest do amerykańskiego Zinfandela. W Szibeniku produkuje się czerwone wina Plavina i Babic oraz przyzwoite wino różowe.
Chorwacja słynie również z produkcji mocniejszych trunków maraschino (likier z wiśni), kruskovac (likier z gruszki), orahovac (likier z orzechów), slijvovica oraz rakija, którą można kupić niemal w każdym domu na wybrzeżu. Równie popularne jest piwo, zwłaszcza latem. Najbardziej dostępne i jedno z lepszych jest Karlovacko z Karlovaca, a także Ozujsko z Zagrzebia.