Klub Gastronomada

Chorwacja » Chorwacja Środkowa » Zagrzeb
Zagrzeb - The New York Times o Klubie Gastronomad

Znany The New York Times, niedawno w swoim dodatku Podróże przedstawił swoim amerykańskim czytelnikom zagrzebską restaurację Klub Gastronomada, w której w specjalnie zmienionych sezonowych kartach szczególnie wymieniany jest istryjski byk, boškarin.

"To miejsce dla tych, którzy rozumieją, że każdy składnik ma swoje pochodzenie i historię", opisuje Robert Ripli, jeden z trzech właścicieli zagrzebskiej restauracji, która została otwarta w 2009 roku. Dziennikarz znanego amerykańskiego dziennika, Alex Crevar w obszernym tygodniowym dodatku Podróże, prezentuje czytelnikom koncepcję gastronomiczną i wrażenia o miejscu, gdzie można spróbować "regionalnej kuchni chorwackiej".

Historia o chorwackiej restauracji znalazła się wśród reportaży o Sao Paulo, Londynie, Mediolanie i Columbus w stanie Mississippi, Sao Paulo polecane jest jako miasto sztuki i życia nocnego, Londyn ze względu na ślub w rodzinie królewskiej, Mediolan ze względu na zakupy, a Columbus, miasto rodzinne Tennessee Williamsa, ze względu na setną rocznicę śmierci znanego pisarza amerykańskiego, Klub Gastronomada opisywany jest jako swojego rodzaju laboratorium kulinarne, w którym prowadzone są eksperymenty z daniami lokalnymi, dopóki nie zostanie osiągnięty perfekcyjny smak. Autor artykułu pisze o pomyśle Gastronomada, że zajmują się doradztwem gastronomicznym i enologicznym dla restauracji i osób produkujących wyroby lokalne w Chorwacji i sąsiednich krajach i o samym klubie, w którym członkowie i pozostali goście mogą się delektować kolacjami z wyjątkowymi kartami.

"Sezonowa zmiana karty nie jest wystarczająca. Dla nas ważny jest mikrosezon i nie zaoferujemy czegoś nawet tydzień wcześniej zanim nam sezonowe składniki nie pozwolą na uzyskanie perfekcji", autor cytuje współwłaściciela restauracji.

W poszukiwaniu perfekcji, Ripli ze swoimi partnerami jeździ po kraju łącząc klientów z dystrybutorami win, trufli, oliwy z oliwek i sera, świeżych ryb i wybranej wieprzowiny i jagnięciny pisze Cervar, a wybór nie kończy się tylko w rękach klientów, ale też w karcie restauracji. Crevara szczególnie interesuje poszukiwanie produktów ekologicznych i autochtonicznych oraz dawnych sposobów przyrządzania składników i dań, podając przykład zwykłych powideł ze starych gatunków śliwek, które w Slawonii gotowane są bez cukru, dzięki czemu zachowany jest czysty aromat owoców, a w restauracji można spróbować ich jako nadzienia w naleśnikach. Opisuje też przygotowanie suszonej ośmiornicy na sałatę, która obowiązkowo musi być doprawiona cebulą z Dalmacji. Wyjątkowo go zachwyciła skomplikowana i długotrwała droga istryjskiego boškarina na stół smakoszy. Opisując krótko wszystkie fazy przygotowania istryjskiego specjału, serwowanego z pieczonymi ziemniakami i boczkiem, autor artykułu w The New York Times pisze, że mięso jest "tak miękkie, że można je prawie jeść łyżką".
Pokaż cały opis



Źródło: CNTB
Opinie i wspomnienia
Obiekty
Miejscowości
Chorwacja » Chorwacja Środkowa » Zagrzeb » Hotel Aristos
Maria (Kraków, 2011-09-27) - Średnia ocena: 4.8
Zabookowaliśmy hotel z dużym wyprzedzeniem. Zarezerwowaliśmy sobie pokój typu "deluxe". Hotel jak i pokoje są doskonale, nowocześnie urządzone. Bardzo wygodne i ładne pokoje z piękną łazienką. Obsługa jest bardzo życzliwa i miła. Jedzenie jest również bardzo dobre i w odpowiedniej ilości. W hotelu można skorzystać z zabiegów odnowy biologicznej. Hotel znajduje się niedaleko lotniska.

Chorwacja » Chorwacja Środkowa » Zagrzeb » Hotel Aristos
Martyna (Wrocław, 2011-09-27) - Średnia ocena: 4.5
Bardzo dobry hotel, na pewno godny polecenia. Bardzo dobry stosunek jakości oferowanych usług do ceny. Hotel czysty, zadbany, ładnie urządzony. Pokój mieliśmy bardzo duży, ładnie urządzony i przestronny z czystą łazienką. Jedzenie bardzo dobre, śniadanie dosyć ograniczone, ale obiady i dania z owoców morza doskonałe! Personel jest bardzo przyjaźnie nastawiony dla Klientów, pomocny i kompetentny, doskonale posługujący się językiem angielskim. Hotel jest bardzo dobrze zlokalizowany, gdyż znajduje się w pobliżu lotniska.

Chorwacja » Chorwacja Środkowa » Zagrzeb » Hotel Aristos
Krzysiek (Gdynia, 2011-09-26) - Średnia ocena: 4.1
Bardzo przyjemny hotel z przemiłą obsługą. Do centrum Zagrzebia jest jakieś 15 min jazdy autobusem. Polecam wziąć pokój Deluxe bo jest niedużo droższy a wyższy standard widac gołym okiem, przytulne, dobrze wyposażone. Serwowano dobre śniadania. Na miejscu można korzystać ze SPA i centrum odnowy biologicznej.

Chorwacja » Chorwacja Środkowa » Zagrzeb » Hotel Aristos
Krzysztof (Tarnobrzeg, 2011-07-27) - Średnia ocena: 4.1
Hotel sprawia bardzo dobre wrażenie. Obsługa hotelowa bardzo mila i na prawdę użyteczna. Przede wszystkim byłem bardzo mile zaskoczony pracownikami recepcji oraz ich sposobem obchodzenia się z gośćmi hotelowymi. Byli bardzo życzliwi, uśmiechnięci, nawet mimo długich kolejek wieczne serdeczni. Nigdy nie stwarzali nerwowej atmosfery. Hotel na na prwadę dobrym poziomie do A do Z było zgrane i dopasowane. Wystrój, wyposażenie pokoi, jedzenie!!! Wszystko jak najbardziej ok.

Chorwacja » Chorwacja Środkowa » Zagrzeb » Hotel Aristos
Beata (Katowice, 2011-07-26) - Średnia ocena: 4.6
Hotel cudowny, bardzo nowowczesny. Prowadzony na najwyższym poziomie. Obsługa fachowa. Wszystko było takie jak należy. Od obsługi po wygląd hotelu i całej recepcji!! Pracownicy recepcji uwijają się jak mrówki, są rzeczowi, kompetentni, skorzy do pomocy i wiecznie uśmiechnięci!!! Pokoje łącznie z łazienką pięknie urządzone, bardzo komfortowe. Jedzenie pyszne i urozmaicone.

Chorwacja » Chorwacja Środkowa » Zagrzeb » Hotel Aristos
Karolina (Rzeszów, 2011-07-01) - Średnia ocena: 4.2
Bardzo dobra lokalizacja hotelu do centrum i lotniska. Pokoje czyste, przestronne. Bardzo ładna restauracja na terenie hotelu. Obsługa profesjonalna, przyjazna.
Chorwacja » Chorwacja Środkowa » Zagrzeb
Norbert (Łomianki, 2011-12-20) - Średnia ocena: 4.5
Zagrzeb to taka troche Warszawa, troche zabytków, sklepy, restauracje, w nocy życie skupia sie na starym miescie. Lezy nad rzeką Sawą na terenie górzystym gdzie na szczycie jednej z gory znajduje sie zamek z XIII wieku i jaskinia. Charakterystyczne dla miasta są stylowe kamienice i stare drzewa. Warto zobaczyć fontanny, kościół św. Marka, muzea, wzgórze Kaptol, Park Maksimir, Kamienną Bramę itd. Ciekawym miejscem jest również Ogrod Botaniczny - szczególnie latem oraz jezioro Jarun bedace miejscm relaksu i uprawiania sporów mieszkancow Zagrzebia.

Chorwacja » Chorwacja Środkowa » Zagrzeb
Julia (Warszawa, 2011-12-01) - Średnia ocena: 4.5
Zagrzeb ma dobra lokalizacje jesli chcemy jednoczesnie zwiedzic i troche Chorwacji i Słowenii. Wygladem bardzo przypomina Wieden. Jest mnóstwo zabytków, ciekawych miejsc i..palmy :-) Miasto dzieli sie na dwie czesci-Stare Miasto i czesc nowoczesna co od razu rzuca sie w oczy. Oczywiscie ciekawsza jest czesc ze starym miastem. Miasto mona zwiedzac na piechotę albo korzystajac z naziemnej kolejki ktora kursuje mniej wiecej co 10 minut.

Chorwacja » Chorwacja Środkowa » Zagrzeb
Marta (Kraków, 2011-06-16) - Średnia ocena: 5.0
Odwiedziłam to miasto przy okazji AnimaFestu - festiwalu filmów animowanych. Zagrzeb to piękne miejsce, wyglądające jak miniatura Wiednia. Wspaniałe zabytki, ulice bardzo schludne i zadbane. Ma prawdziwy klimat. Wieczorami mnóstwo możliwości rozrywki - od klubów nocnych po wystawy, spektakle teatralne i heppeningi. To naprawdę artystyczne serce Chorwacji. Polecam każdemu, kto tak jak ja kocha sztukę i architekturę, na pewno nie będzie się nudził!

Chorwacja » Chorwacja Środkowa » Zagrzeb
Karolina (Gorzyce, 2011-06-16) - Średnia ocena: 4.4
W Zagrzebiu byłam 2 lata temu. Pojechałam tam razem z koleżanką. Uważam, że były to wspaniałe 7 dni w moim życiu. Cudowne miasto, mnóstwo ludzi, zabytków, życie nocne wręcz kwitnie. Wspaniale połączenie nowoczesności z historią.
© 2010 - 2024 Lasty.com.pl