Guardian pochwalił wyspy chorwackieBrytyjski dziennik Guardian niedawno w swoim dodatku „Podróże” opublikował artykuł z pochwałami dla chorwackich wysp. Brytyjski pisarz i dziennikarz James Hopkins chwalił
Vis,
Hvar,
Lošinj,
Korčulę i
Pag pisząc, że są to najlepsze wyspy na wypoczynek. Autor uważa, że właśnie po sezonie letnim najlepiej przyjechać do
Chorwacji i cieszyć się ciepłym morzem, zabytkowymi miasteczkami i delektować się świetnym jedzeniem.
Hopkin swój opis przepięknych wysp chorwackich zaczyna od
Visu, o którym pisze, że jest idealny dla par poszukujących wypoczynku z dala od miejskiego gwaru. Ukryte zatoczki, przepiękne winnice, palmy, oliwki, oleandry i około trzystu gatunków aromatycznych roślin, pływanie łodziami rybackimi, obserwowanie delfinów, szmaragdowe wody koło Stinivy, zwiedzanie baz wojskowych i lokalne ryby oraz dobre wino to wszystko jest idealne na romantyczną wycieczkę ze snów, twierdzi autor.
Autor twierdzi, że dla miłośników kultury i historii najlepsza jest Korčula , która jest „kombinacją elegancji dubrownickiej i pięknej przyrody". Porównując ją z
Dubrownikiem, pierwszeństwo daje
Korčuli, ponieważ jest tu więcej atrakcji, a jako dodatkową zaletę wymienia możliwość jednodniowych wycieczek na pobliskie wysepki. Od greckich i rzymskich zabytków, poprzez spekulacje czy Marko Polo rzeczywiście urodził się na tej wyspie, aż po dobrze udokumentowaną tradycję budowy statków, miłośnicy historii i kultury znajdą tutaj coś dla siebie.
Dla osób potrzebujących relaksu najlepszym miejscem będzie "najbardziej zrelaksowana" wyspa - Lošinj. Morze ma tu kolor wyjątkowo zielony, jak liczne zalesione tereny na wyspie, dlatego Lošinj znany jest jako wyspa witalności. W jest tu też miasteczko
Veli Lošinj, „dawna osoada rybacka z wkomponowanymi detalami urbanistycznymi z czasów weneckich i greckich oraz przepięknymi zatokami, które są stworzone do pływania terapeutycznego“, napisano w artykule.
Jeśli chodzi o jedzenie, to autorowi najbardziej podobał się Pag, który znany jest z krajobrazu księżycowego, sera, jagnięciny i soli. Poza tradycją produkcji serów, autor był zafascynowany też fenomenem słonej trawy, przez którą wieją wiatry z morza i dzięki temu jagnięcina ma tutaj wyjątkowy smak.
Dla osób chcących się dobrze bawić poleca „najbardziej imprezową” wyspę Hvar i miasto o tej samej nazwie, które w szczycie sezonu jest „pełne Włochów, imprezowiczów i snobistycznych żeglarzy angielskich”. W artykule jest napisane, że miasto zostało założone w tym samym roku, kiedy urodził się Arystoteles, a po jego ulicach chodzili też król angielski Edward VIII i jego kochanka Wallis Simpson, dla której musiał się zrzec korony.
Trylogia krótkich opowiadań o Dalmacji Hopkina będzie emitowana w radiu 4 BBC w marcu 2012 roku.
Źródło: CNTB